This is default featured slide 1 title
This is default featured slide 2 title
This is default featured slide 3 title
This is default featured slide 4 title
This is default featured slide 5 title

Hungarikum fesztivál

 

Augusztus 9-12 között a Széchenyi téren

2008. óta minden évben megrendezik a Hungarikum Fesztivált.  A fesztivál igazgatója, Elekes Zoltán, elmondta, hogy a céljuk az, hogy bemutassák azokat a magyar értékeket és hagyományokat, amelyekre büszkék lehetünk. a rendezvény elnyerte a Kiváló fesztivál minősítést.

 

Mire számíthatunk a Hungarikum Fesztiválon?

Közel száz kiállító gyönyörű és ínycsiklandó termékei. 🙂  Többek között találkozhatunk borászatokkal, pálinkaházzal, hentesáruval, fűszerekkel, hagyományos magyar édességekkel, lekvárokkal, szörpökkel, mézzel, stb  

  A kiállítók között lesznek még cipőkészítők, csipkeverők, bábkészítők, szövők, fafaragók, csuhékészítők is. Válogathatunk a kiváló magyar termékek között. A színpadon közben szólnak Dankó Pista nótái, operett összeállítás, citeramuzsika és néptánc előadás  is szórakoztatja a közönséget. Lesz még solymászbemutató, magyar kutyafajták bemutatója, és megnézhetjük a Középkori katonai hagyományok a Kárpát-medencében bemutatót is. A gyerekeket naponta 10-20 óra között kézműves játszóház várja. A teljes programot itt tudjuk megnézni.      

Közbringa Szegeden

Az országban elsőként Szegeden kölcsönözhetünk biciklit. Várhatóan 100db kerékpárt fognak kihelyezni a város 12 pontjára, amelyek reggel 5 és hajnali 1 óra között lesznek elérhetőek.  Egy órára 200 forint, egy napra pedig 800 forintért bérelhetjük majd ki a speciális bringákat. A kerékpárok könnyített vázzal, tömör gumival, hagyományos fékszerkezettel lesznek felszerelve a kisebb meghibásodási lehetőségek érdekében. Minden bringára GPS jeladót szerelnek, amelynek köszönhetően az összes járművet képesek lesznek valós időben követni, így elkerülhetők lesznek a lopások. A szolgáltatás valószínűleg 2012. szeptember 30-tól lesz elérhető.

A kép forrása és a teljes cikk itt olvasható.

Szent István téri Víztorony

0686A szegedi "Öreg Hölgy" már több mint 100 éve áll a Szent István tér közepén.  1903-ban kiírt pályázatot Zelinski Szilárd nyerte meg, aki vasbeton szerkezetet tervezett. Abban az időben Magyarországon még nem volt működő vasbeton szerkezetű víztorony. Az építési munkálatok másfél évig tartottak, ami azért is nagy szó, mert akkoriban még nem volt toronydaru, a beton és vasbeton technológia gyerekcipőben járt, mindent kézi erővel kellett kivitelezni.  1905. március 23-a óta használható hivatalosan a víztorony. Azóta 1959 - 60-ban, majd 2006-ban újították fel.

A Dóm és a Dóm tér

A Dóm tér 12000 négyzetméter nagyságú, a püspöki palota, a papi szeminárium, az apáti kollégium, az egyetem épületei határolják. Az árkádok alatt Klébelsberg Kúnó ötlete alapján nemzeti pantheont alakítottak ki.  A Nemzeti Emlékcsarnok hivatalosan 1930-ban alakult, ekkor 45 szobor állt itt. Mára több mint 120 alkotást csodálhatunk meg. Többek között megtaláljuk Szentgyörgyi Albert (szeged Nobel-díjas tudósa), Shulek Frigyes (a fogadalmi templom tervezője), Bálint Sándor  (néprajztudós, a legszögedibb szögedi), Radnóti Miklós, Erkel Ferenc, Móra Ferenc, Madách Imre, József Attila, Kodály Zoltán, Petőfi Sándor, Arany János szobrát is.

A szegedi Fogadalmi Templom története

Mivel is kezdhetném Szeged bemutatását, mint a városunk jelképévé vált Dómmal.  Ez a gyönyörű, monumentális templom az egyetlen olyan székesegyház Magyarországon, amely a XX. században épült.